Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Περιπέτεια με την τηλεόραση- Τζιάννι Ροντάρι


  • Διαβάσαμε το κείμενο του Τζιάννι Ροντάρι από τα διαδραστικά κι εμπλουτισμένα διδακτικά βιβλία του ψηφιακού σχολείου
  • Απαντήσαμε στις ερωτήσεις του βιβλίου , καθώς και γραπτά στα παρακάτω ερωτήματα.










                                                                 ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ




       

       1.      Τι δουλειά κάνει ο ήρωας;
…………………………………………………………………………………………………………
       
       2.      Γιατί χάρηκε που γύρισε σπίτι του;
…………………………………………………………………………………………………………

     3.      Έμεινε τελικά μόνος του; Τι συνέβη;……………………………………..........................................................

      


     4.      Τι συνέβη στο πρώτο τέλος;


…………………………………………………………………………………………………………

         5.      Πώς ο κύριος Βερούτσι κατάφερε να μείνει μόνος του στο 2ο τέλος;
………………………………………………………...............................


       6.      Εξηγήστε με λίγα λόγια το 3ο τέλος.
…………………………………………………………………………………………………………

       7.      Ποιο τέλος θεωρείτε ότι ερμηνεύει καλύτερα το συνωστισμό στο σπίτι του κύριου Βερούτσι;

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  • Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το βίντεο Η τηλεόραση έρχεται από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση έγινε το 1960 από έναν πειραματικό σταθμό που λειτούργησε η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Περιγράφεται αναλυτικά το πρώτο πρόγραμμα του σταθμού, οι πρωταγωνιστές του που ήταν άνθρωποι της πολιτικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής, οι λεπτομέρειες διοργάνωσης του. Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν από τον Πρωθυπουργό ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς. Ο ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ ήταν η πρώτη, σχηματοποιημένη τηλεοπτική μορφή και θυμάται την κάθε λεπτομέρεια του νέου εγχειρήματος, που τον σημάδεψε στην μετέπειτα πορεία του. Ακολουθεί αναφορά στην επίσημη έναρξη της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης με πρώτη Παρουσιάστρια την ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ και συντονιστή το Δημοσιογράφο ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΤΕΡ. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την τεχνική προετοιμασία των εκπομπών, τον περιορισμένο εξοπλισμό τους, τη δημιουργία του «Καναλιού 5» υπό την επίβλεψη του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Παράλληλα, επισημαίνεται η πρωτόγνωρη επιτυχία ορισμένων τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών, όπως ο «ΚΥΡΙΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ», ο «ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ», η «ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΗ», «Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ», «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ. Πρωταγωνιστές και συντελεστές των παραπάνω σήριαλ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ) αφηγούνται με συγκίνηση τις αναμνήσεις τους από τις επιτυχημένες συνεργασίες, τονίζουν τη θερμή ανταπόκριση και αποδοχή από το κοινό, νοσταλγούν τις διαφορετικές συνθήκες δημιουργίας και τους ευρηματικούς τρόπους γυρισμάτων.

  • Ακολούθησε συζήτηση για τα θετικά κι αρνητικά σημεία της τηλεόρασης. Προσπαθήσαμε, πάντως, να βρούμε τρόπους περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της τηλεόρασης στη ζωή μας. Καταλήξαμε πως αυτό συντελείται μόνο όταν υπάρχει σφαιρική κι αντικειμενική πληροφόρηση για τους στόχους και σκοπούς της τηλεόρασης.
  • Τέλος, ακολούθησαν διαδικτυακές δραστηριότητες μέσω του κήπου της λογοτεχνίας. Κάποιοι μαθητές προσπάθησαν να γράψουν το δικό τους τέλος για την ιστορία.

  • Κάποιοι δημιούργησαν εννοιολογικούς χάρτες (mindmaps) σχετικούς με την τηλεόραση
  • και κάποιοι άλλοι δημιούργησαν συννεφόλεξα ( WORDLE)

  • Όλοι πάντως το διασκέδασαν 



Για το Τζιάννι Ροντάρι τι να πει κανείς;
Ας διαβάσουμε καλύτερα άλλους ....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου