Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών



Έχει καθιερωθεί στις 20 Νοεμβρίου να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ημέρα επιλέχθηκε λόγω της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Πρόκειται για 54 άρθρα, τα οποία αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών και επικυρώθηκαν από 191 κράτη, με τις ΗΠΑ και τη Σομαλία να μην συγκαταλέγονται σε αυτά. Σε πολλές χώρες τα παιδιά υποφέρουν, είτε από τη φτώχεια, είτε ως θύματα πολέμου, είτε εξαιτίας ασθενειών.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθορίζει ότι παιδί θεωρείται το άτομο ηλικίας κάτω των 18  χρόνων, και κατοχυρώνει το παιδί ως πλήρη κάτοχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων , κι όχι απλά ως άτομο το οποίο πρέπει μόνο να προστατεύεται.

Τα 54 άρθρα διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες :

  • Προστασία, εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών και καλύπτει συγκεκριμένα θέματα, όπως την κακομεταχείριση, την αμέλεια και την εκμετάλλευση
  • Πρόνοια, καλύπτει τις ειδικές ανάγκες των παιδιών, όπως η εκπαίδευση κι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Συμμετοχή, αναγνωρίζει την εξελισσόμενη ικανότητα του παιδιού στο να παίρνει αποφάσεις και να συμμετέχει μέσα στην κοινωνία , καθώς το παιδί ωριμάζει.


Το παρακάτω βιντεάκι παραθέτει με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο τα δικαιώματα των παιδιών


Μια τέτοια μέρα , αποφασίσαμε να παίξουμε κι εμείς το δικό μας παιχνίδι των Δικαιωμάτων, με στόχο να τα γνωρίσουμε, να τα παίξουμε και να τα κατανοήσουμε.
Άραγε , όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν αυτή τη δυνατότητα; Ξέρουν ότι έχουν δικαιώματα; ή μήπως είναι γι ' αυτά ένα είδος πολυτέλειας κι όχι ανάγκη;



Το παιχνίδι αρχίζει... Ο κάθε παίκτης τραβάει μια κάρτα δικαιωμάτων από τη στοίβα πάνω στην έδρα. Βλέπει το δικαίωμα που του έτυχε και προσπαθεί να το παίξει , καλώντας όποτε θέλει κι ένα συμμαθητή του για συν-ηθοποιό.










 


 






 
 


                                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου