Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αυτόχθονες Λαοί

Λάπωνες

     Οι Λάπωνες , που αυτονομάζονται και Σαάμοι, ζουν στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ανάμεσα στις χώρες της Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας και Ρωσίας. Η περιοχή που ζουν καλύπτεται από δάση πυκνά και τεράστια κι από πολυάριθμες λίμνες, που τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι παγωμένες. Η συνηθισμένη θερμοκρασία βρίσκεται πάντοτε κάτω από το μηδέν.
       Οι πρόχειρες καλύβες τους έχουν σχήμα κώνου, που φτιάχνουν από λεπτούς πασσάλους, που ενώνονται στην κορυφή και σκεπάζονται με δέρματα ταράνδων. Όσοι μένουν μόνιμα κάπου ( είναι νομαδικός λαός), φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλούδες δέντρων , με κλαδιά και λάσπη.
        Ανήκουν στη λουθηρανική (Σκανδιναβοί) και στην Ορθόδοξη ( της Ρωσίας) Εκκλησία. Μερικοί πιστεύουν σε διάφορες ανιμιστικές δοξασίες. Ασχολούνται με το κυνήγι,  το ψάρεμα και την εκτροφή ταράνδων. Για μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν το έλκηθρο, το οποίο το σέρνουν, εκτός από τα σκυλιά , και τάρανδοι . Οι τάρανδοι είναι για τους Λάπωνες πολύτιμα ζώα, γιατί απ'αυτούς παίρνουν το κρέας τους και το δέρμα. Τρέφονται με το κρέας ταράνδων και τα ψάρια.
        Ένα μέρος των Λαπώνων έχει εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή κι απορροφάται σιγά σιγά από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκει, κι έχουν αποκτήσει σκανδιναβικό τρόπο ζωής.


                                     Μαρία Δ.



Μαορί

     Μαορί είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας και της γλώσσας του. Μαορί σημαίνει "κανονικός" ή "κοινός" και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς.
    Οι Μαορί έφτασαν στη Ζηλανδία από την Πολυνησία πριν αποικηθεί από τους Ευρωπαίους. Οι Μαορί ήταν κυνηγοί, ψαράδες και καλλιεργητές. Τα σπίτια τους ήταν χτισμένα από υλικά της φύσης, υπερυψωμένα από τη γη ( πάνω σε ειδικές βάσεις), χτισμένα γύρω γύρω από το μεγάλο σπίτι, το σημείο συνάντησης των Μαορί για όλες τις δραστηριότητές τους.

     Ήταν σκαλισμένο με σκηνές από τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους και τους θεούς. Η τέχνη ήταν σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους. Κοσμήματα φορούσαν οι υψηλόβαθμοι. 
"Τατουάζ" είχαν οι υψηλόβαθμοι και τα δημιουργούσαν όταν οι άντρες έφταναν στην ωριμότητα και ήθελαν να είναι πιο ελκυστικοί στις γυναίκες. Το "χάκα" ήταν τρόπος έκφρασης. Υπάρχει και το "χάκα" τραγουδιού , το "χάκα" χορού και το πολεμικό "χάκα" .
    Οι Μαορί κατάφεραν να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα μέχρι σήμερα!

Κωνσταντίνος Μ.



Ινδιάνοι

     Οι λαοί των Ινδιάνων ζούνε στην Βόρεια Αμερική. Οι κατοικίες τους είναι χτισμένες από καλαμιές και δέρματα ζώων, που είναι ενωμένα σαν τις σημερινές τέντες. Τα χτίζουν σε περιοχές όπου μπορούν να προστατευτούν από τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και από φυσικές καταστροφές.
    Οι Ινδιάνοι ζούνε σε νομάδες, οι οποίες είναι μικρές ομάδες ανθρώπων, συνήθως οικογένειες που ο αρχηγός τους είναι ο μεγαλύτερος, ο δυνατότερος κι ο εξυπνότερος άντρας.
    Οι συνήθειες και ο καθημερινός τρόπος ζωής τους είναι δύσκολος, γιατί καθημερινά πρέπει να πηγαίνουν για κυνήγι και για ψάρεμα για να έχουν το καθημερινό φαγητό τους, αλλά μερικές φορές όταν δεν μπορούν να πάνε για κυνήγι και για ψάρεμα , τρώνε από τις καλλιέργειές τους και τα ζώα που έχουν κοντά τους.  Οι γυναίκες και τα παιδιά μένουν στον οικισμό και φροντίζουν τα χωράφια και τις καλύβες τους.
     Η θρησκεία των Ινδιάνων είναι να σέβονται τη φύση, τα ζώα και ό,τι υπάρχει γύρω τους, χωρίς να το καταστρέφουν. Έχουν πολύ μεγάλο σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους , άσπρους , μαύρους, κίτρινους (=Κινέζους) και τους ερυθρούς. Όταν καταστρέφουμε τη γη ή γίνεται πόλεμος νομίζουν ότι περιφρονούμε τον Δημιουργό.


Γιώργος Ζ.



Μασάι

     Οι Μασάι ζουν στην περιοχή των συνόρων Κένυας-Τανζανίας. Επιμένουν στα ήθη και έθιμά τους. Έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν σε ερήμους και δασικές εκτάσεις. 
     Ένα χωριό των Μασάι έχει τέσσερις έως οκτώ οικογένειες με τα κοπάδια τους και αποτελείται από έναν μεγάλο κυκλικό φράχτη από αγκαθωτούς θάμνους που περιβάλλει έναν δακτύλιο από σπίτια. Οι κατοικίες των Μασάι είναι πολύ πρόχειρες και φτιάχνονται κυρίως από κοπριές ζώων, λάσπη και ξύλα. Εκεί μέσα η οικογένεια μαγειρεύει , τρώει, κοιμάται ,αλλά έχει και την αποθήκη της.
     Ασχολούνται με την κτηνοτροφία και είναι φημισμένοι για τις πολεμικές τους ικανότητες. Συνήθειά τους είναι το τρύπημα και το τέντωμα των αυτιών στους άντρες και στις γυναίκες. Κύρια τροφή τους είναι το κρέας, το ρύζι, το γάλα, το καλαμπόκι, οι πατάτες και τα φασόλια. Τα ρούχα τους είναι μαύρα σε νεαρή ηλικία και αργότερα κόκκινο , μπλε , ριγέ και καρό. Φοράνε σανδάλια, ξύλινα βραχιόλια , χάντρες και κοσμήματα για τις γυναίκες.


Γιάννης Τ.





Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας

...και λίγες πληροφορίες ακόμα για τους Εσκιμώους


Γιατί δε λιώνουν τα ιγκλού;

igloo
Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι). Αποτελεί μοναδικό τρόπο για να κτίσει ο άνθρωπος τη φωλιά του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Γιατί δε λιώνουν τα ιγκλού; Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα. Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης: αρκεί, δηλ., η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία. Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε , ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς Κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

κι  άχρηστη πληροφορία της ημέρας...

Το ξέρατε ότι οι Εσκιμώοι έχουν 20 λέξεις για να περιγράψουν το χιόνι;


3 σχόλια: